пʼятниця, 17 березня 2017 р.

Березовий сік: правильно збираємо, зберігаємо, використовуємо (оновлено)



Ще з давніх літописів відомо, що слов’яни поклонялися березі, вважаючи її богинею. Лікувалися її бруньками, листям, і, звичайно, соком. Це – смачний цілющий напій, до складу якого входять цукри (фруктоза, глюкоза, сахароза), органічні кислоти, ферменти й речовини, що володіють високою антимікробною активністю (фітонциди). Також чимало мінеральних елементів, яких потребує ослаблений весняним гіповітамінозом організм. Усе це можна отримати лише за умови правильного збирання, зберігання і використання цього щедрого весняного дарунку природи.

Сезон збору соку починається в березні й закінчується в останніх числах квітня, коли на деревах з’являються перші сережки. Вирушати за березовим соком краще раніше – зранку сік тече інтенсивніше, а ближче до вечора його рух майже повністю завмирає. Перед тим, як почати збір соку, слід вибрати «правильне» дерево. Берізка не повинна бути занадто молоденькою або занадто старою. Молодим деревцям «сокопускання» протипоказано, а кора літніх надто товста. Тож, краще зупинити свій вибір на дереві з окружністю стовбура близько 25 см. Безпечним є лише сік беріз, що ростуть якнайдалі від проїжджої частини, в екологічно чистому місці. Якщо дерево багато років дихало пилом та газами від машин, то його соком можна отруїтися. Утім, не обов’язково, щоб ваша береза росла в лісі, дерево може рости й у дворі, але подалі від дороги. Коли обрали березу, потрібно позначити на ній місце, звідки стікатиме сік. Краще, якщо воно буде у нижній частині дерева на висоті від 0,5 до 1 метра. На цьому рівні свердлом зробіть отвір (дірочку), глибиною десь 2-3 сантиметри. Намагайтеся, аби він не був надто великим за розміром, адже це хоча й невелика, але рана для дерева. В утворений отвір потрібно вставити шматочок жерсті, формуючи щось на зразок носика, по якому сік стікатиме до тари. Як посуд можна використати кількалітрову банку або пляшку. Декілька разів на день потрібно змінювати посуд, що поступово наповнюватиметься. Після завершення збирання зроблений отвір забивають пробкою і замащують садовим варом.

Як і практично будь-який дарунок природи, найкорисніше вживати березовий сік свіжим, не піддаючи термічній обробці. Зберігати його можна в холодильнику не більше двох-трьох тижнів. Якщо соку багато, його можна консервувати у банках, так само, як компот із цукром, лимонним соком (кислотою) або шипшиною. Останнім часом господині придумали ще один спосіб зберігання – заморожування. Він не потребує жодної підготовки, і в замороженому стані чудово зберігає свої властивості. Просто налийте свіжий сік у тару, закрийте кришкою та поставте в морозильну камеру. За необхідності діставайте та розморожуйте. Єдиний мінус засобу – такий продукт займає багато місця в камері. Здавна з березового соку роблять чудовий квас. Існує безліч рецептів. Найпростіший такий: на 10 літрів свіжого березового соку додають близько 200 грамів житніх сухарів, по 150 грамів цукру та сушених фруктів (яблук, груш, родзинок тощо). Через декілька днів квас уже можна пити. Квас можна приготувати й по-іншому. До 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. Квас може бути готовий уже й через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується, його можна зберегти на все літо.

У сезон березового соку корисно ним вмиватися. А на основі цього продукту можна робити вітамінні маски для обличчя: змішайте 200 г обліпихи, 50 г пшеничних паростків і 2 ст. л. березового соку й нанесіть на обличчя. Якщо бажаєте мати такі маски протягом усього року, можна заморозити сік у спеціальних формочках.

16.07.2017, 23:08.
http://novadoba.com.ua/36903-berezovyy-sik-pravylno-zbyrayemo-zberigayemo-vykorystovuyemo.html





Неправильний забiр соку з берези може спричинити загибель дерева

18.03.2017 12:02



Здавна в березнi йдуть збирати корисний i смачний лiсовий напiй -- березовий сiк. Нинi цим промишляє багато людей, та не всi знають, як правильно пiдточити березу, щоб вона не загинула й давала сiк ще довгi роки, пише газета Експрес.

Про це розмовляємо з Iнесою Шемелинець, начальником вiддiлу бiоресурсiв, заповiдної справи та монiторингу департаменту екологiї та природних ресурсiв облдержадмiнiстрацiї.

-- Звiдки взагалi в березi з'являється сiк? Яка його функцiя в цьому деревi?

-- Те, що люди називають березовим соком, -- рiдина, яка забезпечує життєдiяльнiсть дерева в перiод росту. Та сила, вiд якої залежить розвиток рослини пiсля пробудження вiд зимового сну. Сiк можна назвати "кров'ю" дерева. Процес його утворення доволi простий. Дерево всмоктує воду з грунту, i вже в "тiлi" дерева вона наповнюється поживними речовинами. Наявнiсть соку у великих кiлькостях -- особливiсть берези як породи дерева, нарiвнi з кленом. Та березовий сiк переважно п'ють, а з кленового -- варять сиропи. Заготiвля цих сокiв -- традицiйний промисел у багатьох країнах.

-- Як правильно збирати сiк, щоб не зашкодити березi?

-- Перш за все треба вибрати дерево. Не варто збирати сiк iз молодих берiз, вiн буде не такий смачний, i для дерева це буде великим навантаженням. Найсмачнiший сiк дає зрiле дерево зi стовбуром не менш як 20 сантиметрiв у дiаметрi.

Тодi робимо отвiр, з якого, власне, буде стiкати сiк. Є рiзнi думки щодо того, на якiй висотi має бути отвiр на деревi, та переважно його роблять на вiдстанi вiд двадцяти сантиметрiв до метра над землею.

Отвiр у жодному разi не можна робити сокирою, бензопилою або чимось iншим, що може завдати шкоди дереву. Добре для цього пiдходить звичайний дриль або, ще краще, металевий чи дерев'яний кiлок твердої породи, який забивають у стовбур. Це важливо, щоб мiнiмiзувати шкiдливий вплив на дерево.

-- Якого розмiру має бути отвiр?

-- Не бiльш як пiвтора сантиметра в дiаметрi та до п'яти сантиметрiв завглибшки. Важливо просвердлити отвiр пiд кутом, щоб сiк мiг витiкати з дерева. Тодi в отвiр вставляємо провiдник, по якому сiк буде стiкати в тару -- це може бути просто гiлочка або й спецiальний стiк.

-- Скiльки соку може дати береза за добу?

-- Кiлькiсть соку з одного дерева залежить вiд вiку дерева та дiаметра стовбура, але здорова доросла береза може давати й до десяти лiтрiв соку на добу. Весь процес збору триває два-три тижнi. Активний рух соку в березi закiнчується, коли на деревi розпускаються бруньки.

-- Що варто робити з отвором пiсля збору соку?

-- Його обов'язково потрiбно обробити -- садовим варом, а тодi заткнути дерев'яним кiлочком. Можна i звичайною сухою гiлкою. Часто люди нехтують цим правилом, що призводить до сумних наслiдкiв. Вiддячте дереву, яке подiлилося з вами соком, а не прирiкайте його на загибель.

-- Чи iснує державне регулювання збору березового соку?

-- Так, згiдно iз законодавством, сiк берези вважається другорядним лiсовим ресурсом, i на його заготiвлю обов'язкове потрiбен дозвiл -- лiсовий квиток. У промислових масштабах є спецiальнi насадження вiдповiдного вiку, з яких проводять такий збiр. Як правило, це дерева вiком 45 -- 75 рокiв, вiдповiдної повноти.

Назар ЗАДОРОЖНИЙ

http://www.expres.ua/news/2017/03/18/233329-nepravylnyy-zabir-soku-berezy-sprychynyty-zagybel-dereva




Лісівники нагадують закарпатцям по заборону збирати березовий сік без спецдозволу

Лісівники б'ють на сполох: кожного року браконьєри намагаються вичавити «сльозу» з берізок, часто спотворюючи дерево. І навіть штрафи нікого не зупиняють.Директор Ужгородського лісового господарства Василь Кий: «У середині березня жителі Ужгородського району починають збір...

0 коммент.:

Дописати коментар